CD Recensies

MENDELSSOHN: VIOOLSONATES NR. 1-3 E.A.

Mendelssohn: Vioolsonates in F (1823), in f op.4 (1823) en in F (1838); Allegro in C; Andante in d; Fuga’s in c en in d; Stuk in g. Nomos Duo. Naxos 8.554725 (67’03”). 1998

 

De werken die Mendelssohn voor viool en piano schreef vormen slechts een heel beperkt en misschien niet eens zo belangrijk deel van zijn totale oeuvre. Toch is het goed ze hier alle  - in totaal nog een zeventig minuten muziek - bijeen te hebben. Het materiaal dateert uit de periode tussen de studietijd rond 1819/21 en 1838 en reikt dus van jong tot rijp in de loopbaan van Mendelssohn. De vroege werken werden geschreven voor zijn compositieleraar Zelter, maar ze zijn zoals alle prille werken van de componist best hoogwaardig en het is fijn om ze hier nader te leren kennen, in de beide fuga’s ook als contrapuntist. Opvallend is nog dat de laatste sonate uit 1838 pas in 1953 werd gepubliceerd. 

Hier wordt het in zijn geheel uitgevoerd door een internationaal breed gespreid duo Nomos met  Nichoas Milton als concertmeester uit het Australische Adelaide symfonie orkest en de IJslandse pianiste Margrèt Grimsdóttir. Samen zorgen zij voor best competente, direct aansprekende verklankingen die mooi zijn vastgelegd.