CD Recensies

MENDELSSOHN: MIDZOMERNACHTSDROOM, EEN; OUVERTURES, DAUSGAARD

Mendelssohn: Ouvertures Das Märchen von der schönen Melusine in F op. 3 en De Hebriden in b op. 26; Een Midzomernachtsdroom op. 21 (compleet). Camilla Tilling (s) en Magdalena Risberg (s) met het Zweeds Omroepkoor en hetr Zweeds kamerorkest o.l.v. Thomas Dausgaard. BIS SACD 2166 (69’06”). 2014

 

Om ineen goede ontvankelijke sfeer te komen voert Dausgaard eerste een tweetal ouvertures uit en hij doet dit in een prachtig klinkende opname met een heldere, luchtige klank van een niet te zwaar bezet orkest. Voor zijn bijdrage aan aan de Midzomernachtsdroom muziek mogen we om te beginnen dankbaar zijn, omdat hij niet zoals meestal alleen een suite uit het hele werk biedt, maar een royale selectie van 14 delen. Daaronder vanzelfsprekend ook de bekendste (Ouverture, scherzo, intermezzo, nocturne, bruiloftsmars en danse bergamasque) maar ook die delen waaraan in dit geval 2 sopranen en koor deelnemen.

Hij vrijwaart de muziek van uitgesproken symfonische last en gaat accuraat te werk. Zo wordt de muziek goed in de Shakespeariaanse context geplaatst. Dat deze opname met ere wordt vermeld in de onlangs aan de toneelmuziek gewijde Vergelijkende Discografie maakt een nadere aanbeveling vrijwel overbodig.