CD Recensies

MOZART: CONCERTEN VOOR 2 EN 3 PIANO'S EN ORKEST

Mozart: Concerten voor 2 piano’s en orkest in Es KV 365 en voor 3 piano’s en orkest in F KV 242; Rondo’s in D KV 382 en in A KV 386. Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Fou Ts’ong met het Engels kamerorkest o.l.v. Daniel Barenboim. Decca 425.044-2 (68’18). 1966/1980

 

De drie pianisten huldigen een identieke, mooie opvatting over deze dubbel- en tripelconcerten; in de rondo’s horen we alleen Ashkenazy als solist. Hun vertolkingen hebben veel van de opwinding en de spontaniteit van ‘live’ uitvoeringen. Er schuilt een heldere, logische inslag in hun eendrachtige spel.

Het min of meer aan zichzelf overgelaten, toch accuraat spelende orkest lijkt bij vlagen wat te zelfbewust misschien, maar dat is het enige kleine bezwaar tegen deze nog altijd heel mooi klinkende opname.

Oudere luisteraars zullen mogelijk nog dierbare herinneringen hebben aan de famile Casadesus (Robert, Gaby en Jean) met het Philadelphia orkest onder Eugene Ormany met een helaas wat stugge begeleiding. (Sony MPK 46736), daterend uit de jaren zestig. Het mooiste alternatief komt van de ook kleinschalige interpretatie van Ronald Brautigam Alexei Lubimov, Manfred Huss met Haydn Sinfonietta Wenen (BIS SACD 1618).