CD Recensies

MAHLER: SYMFONIE NR. 10 (COOKE 3), NÉZET-SÉGUIN

Mahler: Symfonie nr. 10 (versie Cooke 3). Stedelijk orkest Montréal o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. ATMA ACD 2 2711 (79’08”). 2014

 

De eerste, in Montréals Maison de la musique (en niet in de akoestisch gezien ideale kathedraal waar Charles Dutoit met het Montréal symfonie veel opnamen maakte) gerealiseerde Mahlersymfonie van een Canadees orkest onder leiding van een hoogbegaafde, maar evenmin als Mahlerspecialist bekend staande dirigent. Interessant is het resultaat zeker. Om te beginnen klinkt de opname mooi open en duidelijk. Verder laat de dirigent een vrij opvallende, rustige, bij vlagen zelfs ongewoon langzame uitvoering horen. Voor hem lijkt hier Mahlers innerlijke strijd gestreden te zijn en schijnt deze plaats te hebben gemaakt voor berusting. Het is een opvatting en de dirigent vertolkt die met overtuiging. Oordeel vooral zelf over het resultaat dat zeker voor een keertje de moeite waard is.

Maar in het algemeen bevallen de Europese (zelfs in beide gevallen Berlijnse) verklankingen van Chailly (Decca 466.955-2) en Rattle (EMI 503.420-2) toch beter bij herhaling. Zie ook de Vergelijkende Discografie.