CD Recensies

MAYR: SOGNO DI PARTENOPE, IL

Mayr: Il sogno di Partenope. Andrea Lauren Brown (s, Partenope), Sara Hershkowitz (s., Minerva), Caroline Adler (s., Urania), Florence Lousseau (ms., Tersichoe), Cornel Frey (t., Mercurio), Robert Sellier (t., Apollo) en Andreas Burkhart (bs, Il tempo) met het koor van de Beierse Staatsopera, het Simon Mayr koor en het Simon Mayr Ensemble o.l.v. Franz Hauk. Naxos 8.573236 (65’56”). 2012

 

Voor de heropening in 1817 van het beroemde San Carlo theater in Napels, een der gerenommeerdste Europese operahuizen, dat in 1816 door brand in de as was gelegd, schreef Mayr in 1816 zijn ‘melodramma allegorico’ Il sogno di Partenope (De droom van Partenope), dat door Naxos als ‘cantate-opera’ wordt aangeboden. De twee-akter was opgedragen aan koning Ferdinand I als verjaarscadeau. Helaas rest helaas alleen de tweede akte.  Die bevat drie aria’s, twee duetten, twee kwartetten, twee koren en natuurlijk de nodige recitatieven. Alle rijkelijk gedecoreerd met de basaria ‘Affrettino l’ore’ van Andreas Burkhart als ‘de tijd’ als hoogtepunt.

In het libretto van Urbano Lampredi worden figuren uit de Griekse mythologie ten tonele gevoerd om over die gebeurtenis en de werderopbouw te berichten. De tempel van de muzen beeld het theater uit en de godin Partenope de bevolking van Napels, de città partenopea.

In de typisch allegorische zoetigheid wordt zij eerst in een soort coma gebracht en als ze weer ontwaakt, ontvangt ze een nieuwe muzentempel.

Wanneer we aan de oorspronkelijke rolbezetting door Isabella Colbran, Giovanni David, Giovanni Rubini en Andrea Nozzari denken, is het enigszins behelpen met de huidige cast.

De huidige solisten voldoen goed en gelukkig is Andrea Laurel Brown een heel succesvolle Partenope. Ook de energieke Mercurio van Cornel Frey. 

Feitelijk wist Mayr meer te maken van het orkestaandeel dan van het solistische bel canto aandeel. Veel gelegenheid bood hij de harp en de hoorns. Dat blijkt mooi in het koor ‘Spunta lieto’.

Franz Hauk zet zich met zijn ensemble en met name met zijn koor in om dit werk glans en allure te verlenen; alleen had hij de muziek wat meer vaart mogen geven en de accenten wat pittiger mogen aanzetten. De opname had wat helderder mogen klinken en de teksten zijn alleen te downloaden. Een interessante cd première.