CD Recensies

MARAIS: DANS LES JARDINS D'EURYTUS, KLAVECIMBELWERKEN, VAN RHIJN

Marais: Dans les jardins d’Eurytus. Uit Alcide (26 deeltjes, bew.); Uit Pièces de viole, boek 2 ‘Prélude’ nr. 83; ‘Petite fantaisie’ nr. 84; ‘Allemande’ nr. 86; ’Courante’ nr. 87; ‘Sarabandes’ I, II nr. 88/9; ’Gigue’ nr. 90; ’Le tombeau de M. De Lully’ (bew.). Marie van Rhijn. Evidence EVCD 019 (70’23”). 2015

 

Of er van de ‘Tragédie lyrique’ Alcide ou le triomphe d’Hercule die Marin Marais in 1693 samen met Louis Lully schreef een complete opname bestaat? Waarschijnlijk niet, net zomin als van zijn andere opera’s. Het werk is wel in 2006 in Versailles opgevoerd en Hugo Reyne voerde o.a. een menuet uit op Erato 0630-10702-2). Maar wat we hier in mooie bewerkingen te horen krijgen is een aardige en nuttige cd première.

Van de volledige Pièces de viole, deuxième livre nr. 83/110 (1701) geeft de volledige opname van Jordi Savall, Piere Hantaï c.s. (AliaVox 9828) uit 2002 nog steeds de beste kijk op deze magische, naar binnen gerichte muziek voor gamba. Wie het origineel wil horen, is daarmee dus erg goed af.

De in Calais geboren Franse klaveciniste Marie van Rhijn met de Nederlandse naam beperkt zich tot de klavecimbelkant en interpreteert die – zeker in de pure dansvormen – minder streng, maar wat speelser en met een duidelijker karaktertekening. Dat geldt trouwens voor haar hele recital. Een welkome, aardige Maraisvariant kwam zo tot stand op Evidence, een ondermerk van Franse Harmonia Mundi.

Het blijft aan de geboeide luisteraar om een verband te leggen met een der elf Eurytus figuren uit de Griekse oudheid.