CD Recensies

MUFFAT: FLORILEGIUM PRIMUM

Muffat: Florilegium primum. Ensemble Salzburg Barock. Challenge CC 72678 (70’42”). 2015

 

Georg Muffat bewees met zijn 2 banden Florilegium eer aan de Franse dansmuziek  na zijn studie bij Lully. De eerste collectie (het eerste ‘boeket’) verscheen in 1695, de tweede in 1698. Ars antiqua onder Gunar Letzbor (Pan Classics PC 10253) besteedde eerder aandacht aan die eerste verzameling en nu volgt het jonge Oostenrijkse ensemble Salzburg Barock dat bestaat uit Jochen Grüner, Katrin Trüger (v), Clarissa Miller en Lothar Haass (va), Günter Holzhausen (gamba) en Veronika Brass (kl).

Het gaat om een stel suites met een ouverture en zes of zeven vijfstemmige dansen met uitvoeringsduren tussen de halve minuut en drie minuten: bourrées, gigues, sarabandes en gavottes waarop echt gemakkelijk kan worden gedanst..

Dat eerste boeket is samengesteld uit zo’n vijftig ‘bloemen’ in oude dansvormen en het wordt de luisteraar niet alleen tot ‘vermaeck’, maar ook tot ‘leeringe’ (of beoordeling) aangeboden. Afgezien van de mogelijkheid om van het gebodene te genieten als kamermuziek of ‘tafelmuziek’ was er ook een hoger doel: de bevordering van vrede.

De uitvoeringen door de Salzburgers hebben zwier, zoals dat uit de school van Harnoncourt mag worden verwacht, maar de intonatie is in alle enthousiasme niet steeds volmaakt.

Het wachten is nu op een complete Florilegium secundum. Daarvan bestaan alleen nog maar opnamen van een paar suites (1, 3, 6 en 8) van.