CD Recensies

MOSZKOWSKI: SUITE-, SONATE- EN SONATINE VOOR 2 VIOLEN EN PIANO

Moszkowski: Suite voor 2 violen en piano op. 72; Sonate voor 2 violen en piano op. 15; Sonatine voor 2 violen en piano H. 198. Trio Koch. Et’cetera KTC 1543 (48’58”). 2015

 

Wat goed dat hier eindelijk een leemte in het kamermuziekrepertoire van de Duitser met de Poolse naam Moritz Moszkowski (1854-1925) wordt gevuld. De Suite op. 71 was wel reeds beschikbaar met Ilya Gringolts, Alexander Bulov en Irina Ryumina (BIS CD 1016), maar de rest is nieuw op cd.

Misschien balanceert de muziek van Moszkowski vaak op de grens van het triviale, maar deze is steeds briljant geschreven en heeft een elegant karakter. Het derde deel van de suite heeft best een heel gevoelig karakter, halverwege tussen Schumann en Elgar.

Maar de sonate en sonatine zijn niet minder bijzonder, al was het maar omdat werken voor twee violen en piano in het kamermuziekrepertoire uitzonderlijk zijn en een ongewone trioformatie vergen.

Het Luxemburgse familietrio met vader Philippe Koch (v), dochter Laurence (v) en zoon Jean-Philippe (p) is als geknipt voor deze muziek die we in natura wel zo goed als nooit te horen zullen krijgen. Er wordt virtuoos en met voldoende panache gemusiceerd, zeker in de lastige eerste viool partij. Op de accuratesse valt evenmin wat af te dingen als op de getoonde muzikaliteit.