CD Recensies

MENDELSSOHN: PIANOCONCERT NR. 1, FLITER

Mendelssohn: Pianoconcert nr. 1 in g op. 25; Ouverture Die schöne Melusine op. 32; Schumann: Pianoconcert in a op. 54. Ingrid Fliter met het Schots kamerorkest o.l.v. Antonio Mendez. Linn CKD 555 (61’21”). 2015

 

Na haar mooie opname van beide pianoconcerten van Chopin (Linn CKD 455) brengen Fliter en Mendez een ongebruikelijke, maar best aantrekkelijke combinatie pianoconcerten bijeen; als mooie overgang tussen beide fungeert een ouverture van Mendelssohn.

De solisten maakt terecht interpretatief onderscheid tussen beide pianoconcerten: in het concert van Mendelssohn speelt ze lichtvoetig, charmant en sprankelend met mooi uitgewerkt passagewerk; het middendeel valt extra mooi uit. en in Schumann ageert ze romantischer, lyrischer en brengt ze meer kleuren aan.

Energieke, mooi aan de stijl van beide werken aangepaste pianistiek. Gelukkig past de begeleiding als een stevige fluwelen handschoen en laat Mendez duidelijk horen hoe mooi de zelfstandige ouverture is.

Dit is een aardige cd om extra te hebben naast die van beide Mendelssohn concerten met András Schiff (Decca 466.425-2) of Stephen Hough (Hyperion CDA 66969) en wat de beproefde Schumann/Grieg combinatie aangaat van Leif Ove Andsnes (EMI 503.419-2).