CD Recensies

MONDONVILLE: DE PROFUNDIS; MAGNUS DOMINUS; NISI DOMINUS; CANTATE DOMINO

Mondonville: De profundisMagnus Dominus; Nisi Dominus; Cantate Domino. Daniela Skorka (s), Mathias Vidal (t), Alain Buet (bs) met het Purcell koor en het Orfeo orkest o.l.v. György Vashegyi. Glossa GCD 923508 (2 cd’s, 1u. 46’07”). 2015

 

Bij de Concerts spirituels en de Chambre et chapelle du roi in de tijd van Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville (1711-1772) waren zijn achttien Grands motets niet alleen erg populair, ze getuigden ook van oorspronkelijkheid met hun kleurige effecten, hun originele wendingen en hun goed gedoseerde mengeling van dramatiek, declamatie en melodische rijkdom, aangevul met veel instrumentale pracht.

Op cd kenden we alleen De profundis met Christie (Erato 0630-17791-2) en Higginbottom (Hyperion CDA 66269) en Nisi Dominus met Castelain  in het verzamelalbum 200 Ans de musique à Versailles met 20 cd’s (MBF 1108). Dit betekent dat we hier met enige nuttige cd premières te maken hebben. 

Deze psalm toonzettingen zijn in goede handen bij de Hongaarse dirigent György Vashegyi die precies weet hoe hij in een licht dansante sfeer een mooie kleurenrijkdom moet ontvouwen. Hij beschikt over goede, virtuoze solisten, waarbij vooral de haute contre van Mathias Vidal positief opvalt. 

Zijn Purcell koor is vrij fors bezet, maar zingt wel wendbaar en homogeen al is de helderheid in zesstemmige gedeelten niet optimaal. Frappant zo goed als dit ensemble vertrouwd is met Frans barokrepertoire.

Louis Castelain schreef nuttige toelichtingen en verzorgde van twee motetten uitgaven voor het CMBV (Centre de musique baroque de Versailles).