CD Recensies

MACHAUT: MESSE DE NOSTRE DAME E.A., SCHMELZER

Machaut: ‘Felix Virgo, Inviolata genitrix, Ad te suspiramus’ M. 23; Messe de nostre Dame; ‘Tu quo gregem, piange, regni, apprehende arma et scutum et exurge’ M. 22; Anon. ‘Salve sancta parens’; ‘Benedicta et venerabilis es’; ‘Post partem’; ‘Verbum bonum et suave’; ‘Beata viscera’. Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer. Glossa GCD 32110 (72’50”). 2015

 

In de zojuist op deze site geplaatste Vergelijkende Discografie wordt deze voorlopig nieuwste opname van Björn  Schmelzer met zijn Vlaamse ensemble met die van Jeremy Summerly (Naxos 8.553833) erg hoog aangeslagen. De uitvoering is in zoverre bijzonder dat op enigszins provocerende wijze manier met een aan Roland Barthes onleend motto over graan met mooie stemmen wordt gezorgd voor een nieuwe benadering vol positieve nieuwe details.

De vierstemmigheid komt mooi uit en dat de stemmen niet op klankschoonheid zijn gekozen doet realistisch aan, terugblikkend op de veertiende eeuw. Van enige verruwing zal ook destijds wel sprake zijn geweest in de volkszang. Mooi zijn de versieringen gerealiseerd.

Voorafgaan en dussen de misdelen door klinken motetten van anonieme componisten, maar ook een paar van Machaut zelf. Knap hoe als extra niet alleen een subbas, maar ook een superoctaaf wordt toegevoegd.