CD Recensies

MENDELSSOHN, FANNY: LIEDEREN

Mendelssohn, F.: Liederen op. 9 nr. 1-6; Liederen op. 1 nr. 1-6; Liederen op. 7 nr.1-6; Liederen op. 10 nr. 1-5; ‘Ich wandelte unter den Bäumen’; ‘Die Schiffende’; ‘Suleika’; ‘Dämmerung senkte sich von ober’. Susan Gritton (s) en Eugene Asti (p). Hyperion CDA 67110, CDH 55360 (72’15”). 1999

 

De klinkende reactie op Duitse dichters van Goethe, die hier het beste is vertegenwoordigd, tot Heine doet niet onder voor die van haar broer. Haar liederen klinken heel melodieus en subtiel springt ze met de tekst om. Zo leverde ze eigenlijk best een nuttige bijdrage aan de Duitse liedtraditie. 

Het materiaal is niet alleen dichterlijk van aard, maar kent ook felle momenten en de begeleidingen zijn dienovereenkomstig. Het idioom klinkt zelfs overwacht krachtig.

Jammer eigenlijk dat we zo weinig op recital programma’s tegenkomen. Opvallend is bijvoorbeeld op. 9/4 ‘Die frühen Gräber’, een lied dat grote verwantschap vertoont met een orgelkoraal van Bach. Een paar hoogtepunten zijn ‘Das Ersehnte’ op. 9/1 en ‘Im Herbst‘ op. 10/4.

De Engelse sopraan Susan Gritton en haar attente begeleider Eugene Asti ontfermen zich over een aardige keuze uit het beschikbare materiaal en doen daar heel behoorlijk recht aan. Er wordt op verfrissende wijze gemusiceerd, hooguit had de zangeres een iets gevarieerder expressie in haar voordracht mogen leggen.

Aardig is nog wel dat de uitvoerenden zelf de toelichting schreven, met daarin o.a. een citaat van Fanny met een bijtende opmerking over Heine.