CD Recensies

MARTUCCI: PIANOWERKEN I MIODINI

Martucci: Pianostukken op. 44 nr. 1-6; Novella op. 50; Fantasie op. 51 Nocturnes op. 70 nr. 1 en 2. Alberto Miodini. Brilliant Classics 94800 (70’02”). 2014

 

Op ASV CDDCA 897 en 1092 gaf Francesco Caramiello begin jaren tweeduizend een vrij volledig overzicht van de pianowerken van Giuseppe Martucci (1856-1909). Dat hij zich bezig hield met het schrijven van symfonieën, pianoconcerten, andere orkestwerken plus kamermuziek maakte hem in het Italië na Verdi een uitzondering. Opera was immers de norm. Busoni moest hem daarbij financieel ondersteunen. Dat Martucci als pianist door Liszt hoog werd aangeslagen, zegt wel iets.

De Fantasie en de Novella kunnen we in de buurt van Chopins scherzi en ballades situeren. De 6 pianostukken zijn vol Italiaanse sfeer, vooral geput uit de volksmuziek – een barcarola in gondoliersfeer, een tarantella uit de muildrijverswereld – en heel sfeervol. De beide nocturnes komen in de buurt van de late Liszt.

In de door Miodini als deel 1 van een te vervolgen volledige uitgave opgenomen werken hier valt de zangerige, heel Italiaanse aanpak op. Zijn techniek is goed verzorgt, zijn aandacht voor detail valt te loven. De pianoklank is wat mooier dan bij Caramiello. Verlangend kan worden uitgekeken naar het vervolg.