CD Recensies

MERULO: ORGELWERKEN

Merulo: Toccata’s, Ricercares, Canzones. Stefano Molardi (org). Divox CDX 70311/12 (2 cd’s, 2u. 26’11”). 2003

 

Claudio Meulo (eigenlijk Merlotti) (1533-1604) was een Italiaanse pedagoog en organist. Hij was leerling van Menon en Donati, werkte aanvankelijk als organist in Brescia, daarna aan de San Marco in Venetië en tenslotte als hofcomponist in Parma.

Hij was vooral beroemd als pedagoog en organist en onderwees leerlingen uit heel Europa. Een tijdlang was hij ook uitgever en bouwde hij orgels.

Behalve motetten, missen en madrigalen componeerde Merulu uiteraard veel orgelwerken die na zijn dood door een neef werden uitgegeven en die intussen voor een groot deel in drtuk verkrijgbaar zijn, maar er zijn ook nog handschriften.

In een muziekencyclopedie is Merula omschreven als: “de begaafdste uit een groep componist/vertolkers die het genre muziek voor toetsinstrument transformeerde van vocale modellen tot virtuoze instrumentale stukken in de tweede helft van de zestiende eeuw’.

Merulo’s orgelwerken zijn zo interessant en belangrijk om de de hele brede ontwikkeling van het genre gedurende de zestiende eeuw weerspiegelen. Al luisterend blijkt het niveau heel hoog te zijn.

In het kader van een integrale serie Opera omnia per organo is dit deel 2 met 26 stuks van Divox waarbij Stefano Molardi op het historische orgel in Varvasone speelt. Met als resultaat een prachtige productie, waarin de muziek, het instrument en de vertolker op het hoogste niveau uitblinken. Een uitgave die een heel goed licht werpt op de Italiaanse orgelmuziek rond 1600.

Als hiermee de belangstelling voor Merulo’s orgelwerken is gewekt, is mogelijk ook deel 1 uit de serie (Divox CDX 70309/10) de moeite waard.