CD Recensies

MARCELLO, A.: HOBOCONCERTEN NR. 1-6 LA CETRA

Marcello, A.: La cetra (6 hoboconcerten). Andrea Mion met Insieme strumentale di Roma o.l.v. Giorgio Sasso. Brilliant Classics 94441 (62’29”). 2013

 

Van de Marcello’s in Alessandro (1669-1747) nooit zo  bekend geworden als de jongere Benedetto (1686-1739), maar hij was zeker niet de minste, zoals bijvoorbeeld ook blijkt uit zijn tien klavecimbelsonates op. 3 (Roberto Lorregian, Chandos CHAN 0671, 2 cd’s).

Het zestal in de bundel La cetra (de lier) gebundelde hoboconcertjes dat rond 1717 werd gepubliceerd, laat een aangename fusie horen tussen het conventionele en het oorspronkelijke. 

Grappig is wel dat de componist precies de bezetting specificeerde: een ensemble van vijftien met twee paar hobo/viool, twee ripieno violen voor de eerste en tweede vioolpartij, twee altviolen, cello en tot slot een tweede cello met violone, fagot en klavecimbel als b.c.

De authenticiteit van de in de muziekbibliotheek Schwerin bewaarde werken schijnt nog steeds omstreden te zijn. Soms wordt de luisteraar ineens verrast door een verfrissende persoonlijke vondst zoals een dialoog tussen hobo en viool in het langzame deel van het derde concert. Een enkele keer wordt een tweede hobo te hulp geroepen.

De vertolkingen door de Italiaanse hoboïst Andrea Mion en het Romeinse ensemble zijn vitaal, stijlvol en helder, vol stijlbesef en karakter. Helaas hebben ze een grote handicap: de opnamekwaliteit. De sessies waren om te beginnen waarschijnlijk in een grote, galmende kerk waardoor de muziek enigszins monauraal en uit de verte klinkt wat de begeleiding betreft, terwijl de solist juist te prominent is.

Daarom is het verstandiger om de oudere opname van Heinz Holliger, Louise Pellerin met Camerata Bern o.l.v. Thomas Füri (Archiv 427.137-2) uit 1989 te kiezen.