CD Recensies

MARCELLO, B.: CELLOSONATES OP. 1 NR. 1-6

Marcello, B.: Cellosonates op. 1 nr. 1-6. Anthony Pleeth en Richard Webb met Christopher Hogwood. Explore EXP 0012 (43’11”). 1978

 

De zes cellosonates van Benedetto Marcello werden rond 1710 in Venetië in de gangbare sonata della chiesa vorm (vier delen: langzaam, snel, langzaam) geschreven en vooral de langzame delen bevatten prachtige arioso melodieën.

Kan zijn dat de opvattingen over de uitvoeringspraktijk van barokmuziek sinds deze opnamen voor Oiseau Lyre werden gemaakt wat zijn gewijzigd, toch imponeert de op een door David Rubio vervaardigde kopie van een Stradivarius cello uit 1732 best goed. Daarop ontwikkelt hij een vrij milde toon en geeft stijlvolle, zangerige interpretaties die best wat meer versieringen hadden mogen bevatten.

Ook deze eenvoudige zeggingskracht boeit, vooral in het fijne cantabile. Hij heeft daarbij steun van Richard Webb op de tweede cello en de sober, maar efficiënt spelende Christopher Hogwood als klavecinist.

De verdoeking op Explore is verliesvrij, dus heel goed. Met een sympathiek, intelligent en schrander resultaat als gevolg.