CD Recensies

MENDELSSOHN: PIANOCONCERT NR. 2, DÖRKEN

Mendelssohn: Pianoconcert nr. 2 in d op. 40; Mozart:  Pianoconcert nr. 21 in C KV 467. Danae Dörken met Northern Sinfonia o.l.v. Lars Vogt. Ars Produktion ARS 38210 (51’09”). 2015

 

De jonge Grieks/Duitse pianiste Danae Dörken besloot om nu eens niet de beide pianoconcerten van Mendelssohn op cd te combineren, maar het minder bekende tweede in d met het Elvira Madigan concert  nr. 21 van Mozart te verenigen ‘omdat dit de beide werken uit mijn jeugd zijn waaraan ik dierbare herinneringen heb”.

Ze maakt het zich daarmee a priori niet makkelijk, want hij Mozart komt het vooral op een fijnzinnige, elegante lichte articulatie aan, terwijl Mendelssohn een wat assertiever, dramatischer en licht romantischer stijl vergt. Maar het dient gezegd: in beide werken treft de pianiste de verlangde geest, waarbij het middendeel van Mozarts concert heel dichterlijk en welsprekend klinkt, waarna in de finale heel uitbundig wordt uitgepakt.

Na een veelbelovende, intense inleiding wordt het eerste deel van Mendelssohns concert briljant, lenig en passend luchtig uitgevoerd met een nuttig, goed gedoseerd rubato dat lucht geeft, maar mooier nog slaagde het langzame deel; de finale verloopt speels en virtuoos.

Het is duidelijk dat Dörkens levendige, van een goede techniek en een juiste stijlopvatting getuigende spel voor twee mooi rake interpretaties zorgt. De begeleiding door haar mentor sluit daar heel sympathiek bij aan.

Wie dit goede resultaat wil toetsen aan vroegere opnamen, kan voor Mozart het beste te rade gaan bij Lupu (Decca 417.773-2), Pires (DG 439.941-2) en Perahia (Sony SK 46485) en voor Mendelssohn bij Shelley (Chandos CHAN 9215), Schiff (Decca 466.425-2) en Hough (Hyperion CDA 66969).