CD Recensies

MOZART: HOBOCONCERT; HOBOKWARTET; DIVERTIMENTO; CONCERTARIA

Mozart: Hoboconcert in C KV. 314; Hobokwartet in F KV. 370; Divertimento nr. 11 in D KV 251 ‘Nannerl-Septett’; Concertaria ‘Vorrei spiegarvi, oh Dio’ KV 418. Frank de Bruine (h) en Lenneke Ruiten (s) met het Orkest van de achttiende eeuw o.l.v. Kenneth Montgomery. Glossa GCD 21123 (69’38”). 2016

 

Wat een zegen dat niet – zoals destijds het plan was – het Orkest van de achttiende eeuw na de dood van Frans Brüggen is opgeheven. Over de financiële situatie, subsidie van het Fonds Podiumkunsten, sponsors, bijdragen van vrienden van het orkest vermeldt de eigen website nauwelijks is. Maar het bestaat en floreert als steeds. Verschillende gasten namen de dirigentenrol over: Daniël Reuss, Jonathan Darlington en Andrea Marcon, maar Kenneth Montgomery die hier na bij de omroep te zijn wegbezuinigd mooi emplooi vindt, treedt het regelmatigst als zodanig op.

Ook via deze opname waarin de hobo (van Frank de Bruin) een centrale rol speelt. Daardoor komen vier heel verschillende werken in kleinere en grote bezetting in leuke afwisseling aan bod.

Het is altijd fijn om het tweede fluitconcert in de oorspronkelijke versie voor hobo te horen. Het zesdelige divertimento is al even welkom, net als het intiemere hobokwartet. Verrassend is vooral de concertaria die Lenneke Ruiten in 2009 al met het Concertgebouw kamerorkest onder Ed Spanjaard opnam (Pentatone PTC 5186-376), maar die hier met authentieker instrumentarium meer historisch verantwoord te horen is.

Verder commentaar is overbodig want alle vertolkingen staan op hoog niveau en goede wijn behoeft geen krans.