CD Recensies

MOZART: SERENADE NR. 10, BEWERKING SCHWENKE

Mozart: Serenade nr. 10 in Bes KV. 361 (bew. Schwenke); ‘Die hölle Rache kocht in meinem Herzen’ uit Die Zauberflöte KV. 620 (bew. Rosnack/Demeyere). Quatuor Dialogues en Ewald Demeyere. Challenge CC 72697 (52’16”). 2015

 

Waarschijnlijk is het een stuk eenvoudiger om een hobo, een strijktrio en een piano te recruteren dan om 2 van elk hobo’s, klarinetten, bassethoorns, fagotten, 4 hoorns en een contrabas bij elkaar te krijgen. In die behoefte voorzag Christian Friedrich Gottlieb Schwenke (1767-1822), opvolger van C.P.E. Bach in Hamburg in 1805. Wat zo tot stand werd gebracht, verdient de naam meesterwerk.

In de Vergelijkende Discografie van de Gran Partita is deze opname vermeld, maar niet nader besproken. Daarom alsnog.

Vinciane Baudhuin (h),Annelies Decock (v), Mika Akiha (va), Ronan Kernoa (vc), de leden van het Quatuor Dialogues vormen samen met fortepianist Ewald Demeyere het team van uitvoerenden dat duidelijk de authentieke school aanhangt.

De Weense traditie van Harmoniemusik wordt op kleinere schaal gehandhaafd door een voortreffelijk goed ingespeeld, stijlbewust hobokwartet plus een mooie fortepiano.

Als aardige toegift van 2’55” krijgen we nog een fijne instrumentale versie van de beroemdste aria van de koningin van de nacht.

Het vermoedelijk enige alternatief is van Björn Carl Nielsen (h), Elisabeth Westenholz (p), Tutter Gibskov (v), Lars Hrunth (va) en Niels Ullner (vc) op Classico CLASSCD 355. Maar ja, die spelen op moderne instrumenten.