CD Recensies

MONK, M.: ON BEHALF OF NATURE

Monk: On behalf of nature. Meredith Monk, Sidney Chen en Ellen Fisher e.a. (zang), Bohdan Hilash (houten blaasinstrumenten), John Hollenbeck (slagw.) en Allison Sniffin (v, p, hoorn). ECM 481.2794 (60’44”). 2015  

 

De Amerikaanse componiste Meredith Monk (1942) treedt niet alleen op als zangeres en pianiste, maar ook als choreograaf en regisseuse van eigen films. Komend uit de wereld van de volksmuziek schrijft ze heel persoonlijke, soms nogal experimentele, vaak woordloze songs vol modale harmonieën, herhalingen, maar ook kamermuziek voor het Kronos kwartet en orkestwerken voor het San Francisco symfonie orkest.

“Ik werk tussen de barsten’ zegt ze, “wanneer de stem begint te dansen, gaat het lichaam zingen, het theater wordt film”. Al decennia bedrijft ze de kunst van non-verbale expressie met vocale geluiden  die ze ‘oorspronkelijke, fundamentele uitingen’ noemt. Deze zijn dus meest woordloos en hebben iets tijdeloos, iets mediterends. 

Deze onderlinge verbinding met soms wilde vocale klanken in de 19 deeltjes van On behalf of nature is idealistisch en waarschuwend bedoeld om de luisteraar duidelijk te maken wat de mensheid op het punt staat te verliezen. Ondanks speelse en ritualistische momenten is het resultaat ook wat aardgebonden en eruptief als een mediterende rite om de mens bewust te maken van de gevaren die de broze ecologie bedreigen.

De drie zangeressen zetten zich in deze meer gelaagde muziek geheel voor het beoogde effect in en klinken soms als gekwelde vogels en de verder betrokken instrumentale teamleden bedienen marimba, vibrafoon, klarinet, hoorn e.a.

Wie meer van Monk wil horen, heeft waarschijnlijk wat aan ECM 453.539-2 met meer vocaal werk.