CD Recensies

MOZART: FLUITCONCERT NR. 1 E.A. BAUSOR

Mozart: Fluitconcert nr. 1 in G KV 313; Andante in C KV 315; Rondo voor viool en orkest in D KV 373, Anh 184 (bew); Nielsen: Fluitconcert FS. 119. Juliette Bausor met Northern sinfonia o.l.v. Jaime Martin. Signum SIGCD 467 (55’35"). 2015

 

Op de website van de Engelse fluitiste Juliette Bausor is te lezen dat ze na elf jaar trouwe dienst is eerste fluitiste van Northern Sinfonia uit Sage Gateshead in Newcastle in de zomer van 2016 overstapte naar eenzelfde positie bij het Londens filharmonisch orkest. Ze maakte ook deel uit van de London Mozart Players en lid van Ensemble 360. 

Deze opname is nog met haar eerdere collega’s gemaakt en voor haar cd debuut koos ze werken van Mozart en Nielsen. Dat ze niet beide fluitconcerten van Mozart opname, is goed te begrijpen. KV 314 geldt ook en misschien voornamelijk als hoboconcert. Het losse Andante hoort er zeker bij en de bewerking van het Rondo voor viool en orkest is een aangename verrassing. Net als de combinatie met het heerlijke fluitconcert van Nielsen waarvoor ze een warm pleidooi houdt, evenals Sharon Bezaly (BIS SACD 1679) op wier stijl en aanpak ze veel lijkt. Het was ook Bezaly die schitterde in Mozarts beide fluitconcerten, het Andante en het Fluit/harpconcert (BIS SACD 1539)

Met haar pure, fijnzinnig gekleurde toon over het hele bereik, de nodige wendbaarheid, een goede ademtechniek en een zeker gevoel voor lichtheid werkt de fluitiste zich stijlvol door deze materie waarbij ze gangbare cadensen gebruikt.

Bij Nielsen heeft ze alleen concurrentie te duchten van Bezaly en Pahud (EMI 394.421-2) en voor Mozart verder van Frank Thomas (Zig Zag territoires ZZT 060201), maar wie de combinatie Mozart/Nielsen aanlokkelijk vindt, kan hier onbezwaard zijn gang gaan.