CD Recensies

MARCELLO, A.: HOBOCONCERTEN

Marcello, A.: Hoboconcerten nr. 1 in D, 2 in E, 3 in b, 4 in e, 5 in Bes en 6 in G. Andrea Mion met Insieme strumentale di Roma o.l.v. Giorgio Sasso. Brilliant Classics 94441 (62’29). 2013

 

Op het eerste gezicht maken deze hoboconcertjes een heel conventionele indruk. Maar de componist gaf de bezetting van de ripieno begeleiding heel nauwkeurig aan. Deze zou moeten bestaan uit 15 in 6 groepen verdeelde musici: 2 paar hobo/viool , twee dito met violone, fagot en klavecimbel voor de eerste en tweede vioolpartij, cello en twee altviolen en tot slot een tweede cello, violone, fagot en klavecimbel. 

Het gaat om heel diverse werken en er is wel twijfel geuit of ze alle van deze Marcello zijn. Het bekendst is het derde concert met een mooie dialoog tussen hobo en viool, terwijl de strijkers pizzicato begeleiden. Geen wonder dat Bach een bewerking van juist dit exemplaar maakte (BWV 794).

Bij alle waardering voor de mooi gerealiseerde verklankingen met door Mion fraai aangebrachte versieringen vormt de magere opnamekwaliteit een duidelijk bezwaar. Die blijkt namelijk te zijn in de Basilica di Sant-Alessio in Rome: een grote, galmrijke kerk die klankdefinitie en balans nadelig beïnvloedt. Jammer.