CD Recensies

MANFREDINI: SINFONIE DA CHIESA OP. 2

Manfredini: Sinfonia’s voor 2 violen en b.c. op. 2 nr. 1 in F, 2 in d, 3 in  Bes, 4 in D, 5 in b, 6 in g, 7 in c, 8 in G, 9 in C, 10 in e, 11 in A en 12 in D. Capricornus consort, Bazel o.l.v. Peter Barczi. Christophorus CHR 77380 (75’28”). 2013 

 

Francesco Manfredini werd in 1684 in Pistoia geboren, studeerde in Bologna bij Torelli, werkte even in Ferrara, maar keerde terug naar Bologna waar hij in het orkest van de San Petronio speelde. In 1711 ging hij naar het hofensemble van Antoine I Grimaldi in Monaco waar hij tot 1723 werkzaam was als componist en violist. Maar toen keerde hij als maestro di cappella weer terug naar Pistoia waar hij in 1762 overleed.

Vier verzamelingen van zijn werk verschenen in druk en het bekendst werd hij met Kerstconcert, concerto grosso op. 3/12 uit 1718. Hij schreef zijn dozijn Sinfonie da chiesa in 1709 in Bologna. Ook deze eindigen met een stuk voor Kerstavond.

De vierdelige werken naar het voorbeeld van Corelli’s sonata da chiesa met doorgaans een fuga als tweede deel waren bestemd voor uitvoering tijdens de kerkdienst, bijvoorbeeld gedurende de Vespers of in plaats van mis proprium.

De uitvoeringswijze biedt verschillende mogelijkheden. Logisch is te kiezen voor een vierstemmige strijkersbezetting. De altvioolpartij is naar keuze. Hier is die aanwezig, zodat de concerto grosso vorm wordt benaderd. Ook bevat de partituur aanwijzingen omtrent dynamiek en gebruik van puntato en sostenuto.

Hoogtepunten blijken de expressieve langzame delen te zijn, meteen die met de aanduiding grave.

Het met de Schola cantorum in Bazel verbonden Capricornus consort bestaat uit Peter Barczi en Eva Borhi (v), Matthias Jäggi (va), Daniel Rosin (vc), Michael Bürgin (violone), Julian Behr (theorbe) en David Blunden (org). Het vertolkt deze werken op hoog niveau, waarbij vooral het aandeel van beide violisten moet worden geprezen. Alle middelen om de uitdrukkingskracht ten volle te benutten zijn gebruikt en in de snelle delen wordt levendig gemusiceerd. Gelukkig is deze cd première meteen zo raak.