CD Recensies

MARTÍNEZ COMPAÑON: BAILES, TONADAD & CACHUAS

Martínez Compañón: Bailes, tonadas & cachuas. Liederen en dansen uit het achttiende eeuwse Trujillo in Peru. Música temprana o.l.v. Adrián Rodriguez van der Spoel. Cobra 0036      (66’24”). 2012

 

Música temprana is een Nederlands ensemble dat wordt geleid door de Argentijnse Nederlander Adrián Rodríguez van der Spoel en dat zich toelegt op de zeventiende en achttiende eeuwse muziek uit de Nieuwe Wereld.

Op deze cd wijdt het zich aan negentien bailles, tonadas en cachuas van bisschop Baltazar Martínez Compañón, muziek uit de Codex Trujillo del Perú (1780-1790). Onverwacht vrolijke wereldse dansmuziek uit de nadagen van het koloniale Peru die een goed idee geeft van de muzikale activiteiten van zijn kudde.

Het ensemble Música temprana bestaat uit door lieden die in de oude muziekpraktijk zijn getraind met gestreken en getokkelde snaarinstrumenten, slagwerk en af en toe worden ook fluiten hoorbaar.

De meeste stukken hebben een Spaanse vocale achtergrond en gaan uiteraard over de leukere en minder leuke aspecten van verliefdheid en liefde, altijd aan dankbare inspiratiebron.

Luister maar eens naar ‘Tonada del chimo’ om dat in optima forma bevestigd te horen. Maar ook in de rest van het programma is sprake van mooi, enthousiast musiceren.  Dat ensemble Hesperion XXI met het programma El nuevo mondo (Alia Vox AVSA 9876) tenminste wordt geëvenaard, mag als brevet van bekwaamheid gelden. Onder dezelfde titel verscheen ook een boek van Van der Spoel.

Wie in meer oude Zuid Amerikaanse muziek en het Ensemble Música temprana is geïnteresseerd, zal veel luistergenoegen beleven aan Misa Criolla (Cobra 0044), Iyaî Jesucristo (Et’cetera KTC 1384), Avecillas sonoras (Et’cetera KTC  1358), Al uso de nuestra tierra (Voice of Lyrics VOL BL 702) en de nieuwste, La espera de Apolo met werken van José de Oréjon y Aparicio (1706-1765) (Cobra 0051).