CD Recensies

MOZART: PIANOCONCERT NR. 23, SOKOLOV

Mozart: Pianoconcert nr. 23 in A KV 488; Rachmaninov: Pianoconcert nr. 3 in c op.30. Grigory Sokolov met resp. Het Mahler kamerorkest o.l.v. Trevor Pinnock en het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Met dvd documentaire. DG 479.7015 (71’43”). 2005, 1995

 

Deze uitgave zal de vele bewonderaars van Grigory Sokolov tot een vreugdedans verleiden. Opnamen van de altijd wat raadselachtige Rus zijn schaars en er komen ook maar weinig nieuwe bij, want de intussen 67-jarige pianist is weliswaar nog helemaal niet zo oud, maar weigert de opnamestudio’s te betreden en wenst ook niet meer met orkest op te treden.

Gelukkig stond hij wel toe dat dit oudere materiaal voor publicatie werd vrijgegeven. Het concert van Mozart werd tijdens een concert in het Salzburg Festival 2005 opgenomen, dat van Rachmaninov tien jaar eerder tijdens een optreden in London. Wat we te horen krijgen is een zeer doorleefde, zij het niet naar authenticiteit strevende Mozart en een extatische, stormachtige Rachmaninov.

Twee unicaten die voor een keer maar eens niet met andere opnamen worden vergeleken. Wie Mozart ‘normaal’ wil komt eerder terecht bij Perahia (Sony SK 38064), Schiff (Decca 425.855-2), Pires (DG 477.6607), of als de voorkeur uitgaat naar gebruik van een fortepiano Brautigam (BIS SACD 1964). Aangaande Rachmaninov heeft ook de Berlijnse opname van Arkadi Volodos met Levine uit 1999 (Sony SK 64384) nog altijd grote zeggingskracht, net als die van Argerich, ook uit Berlijn (Philips 446.673-2).

Waarschijnlijk zijn grootste waarde ontleent de DG uitgave aan het filmmateriaal over de pianist. Het is van Nadia Zhdanova en draagt de titel: A conversation that never was. Ze sprak met vrienden en collega’s van Sokolov, maar helaas niet met hemzelf, maar ze kreeg wel de beschikking over oud materiaal, bijvoorbeeld over de zege van Sokolov tijdens het Moskouse Tchaikovsky concours in 1966. De documentaire is opgedragen aan de overleden echtgenote van de pianist, Inna Sokolova. In het tekstboekje zijn ook gedichten van haar opgenomen.