CD Recensies

MOSSI: SONATES VOOR VIOOL, CELLO EN KLAVECIMBEL

Mossi: Sonates voor viool, cello en klavecimbel op. 1 nr. 1 in d, nr. 2 in A, nr. 5 in b, nr. 9 in Bes, nr. 10 in c, nr. 12 in C. Leila Schayegh (v), Ilze Grudule (vc) en Jörg Halubek (kl). Pan Classics PC 10221-2 (77’01”). 2009

 

De in Rome werkende componist Giovanni Mossi (1680-1742) behoorde tot de grote schare Italiaanse barokcomponisten. Hij was leerling van Corelli en publiceerde onder meer telkens twaalf solosonates opus 1, 5 en 6, acht soloconcerten voor drie en vijf instrumenten, zes concerten voor vijf instrumenten op. 3 en een stel concerten op. 4. 

Er blijkt tot nu toe weinig van zijn werken te zijn opgenomen zodat deze cd in tweeërlei opzicht in een behoefte voorziet: hij zorgt voor een aangename kennismaking met een onbekende meester en hij biedt Leila Schayegh, Ilze Grudule en Jörg Halubek de mogelijkheid hun grote kunnen en hun volmaakte stijlopvatting te tonen. Dat die kennismaking louter van aangename aard is en bijdraagt aan het ontsluiten van een niche in het repertoire, zal wel duidelijk zijn.