CD Recensies

MENDELSSOHN: SYMFONIEËN VOOR STRIJKORKEST NR. 1, 2; CONCERTEN VOOR VIIOL IN d EN VOOR VIOOL, PIANO EN ORKEST

Mendelssohn: Symfonieën voor strijkorkest nr. 1 in C en 2 in D; Concert voor piano, viool en strijkorkest in d; Concert voor viool en strijkorkest in d. Alina Pogostkina (v), Sveinung Bjelland (p) met Musica Ducis Brabantiae o.l.v. Alexandru Lascae. Sol 003 (79’07”). 2003

 

Op deze uitgave is een viertal opusnummerloze werken van de jonge Mendelssohn uit de jaren 1821 tot 1823 bijeengebracht. Een van de leuke kanten hieraan is dat de beide werken waaraan een vioolsolo te pas komt worden gespeeld door de toen ook jonge (twintigjarige) Alina Pogostkina.

Haar aandeel in het programma vormt de grootste attractie, maar juist door zijn wisselende samenstelling heeft dit als geheel ook best wat aanlokkelijks, al zijn er van sommige werken individueel wel treffender of tenminste ven mooie uitvoeringen. Van de strijkerssymfonietjes bijvoorbeeld door Markiz (BIS CD 938/40), van het vioolconcert door Isabelle van Keulen (BIS CD 935) en Alina Ibragimova (Hyperion CDA 67795) en van het dubbelconcert door Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam (BIS CD 713) en Gidon Kremer en Martha Argerich (DG 427.338-2). 

Maar terechte bewonderaars van Alina Pogostkina mogen deze cd niet missen.