CD Recensies

MENDELSSOHN: PIANOTRIO'S NR. 1 EN 2, HAMLET TRIO

Mendelssohn: Pianotrio’s nr. 1 in d op. 49 en 2 in c op.66. Hamlet pianotrio. Channel Classics CCS SA 36415 (58’15”). 2014

 

Mendelssohns eerste Pianotrio is een prachtig geconcipieerd werk, melodieus rijk, maar niet zonder ogenblikken van spanning en drama. Zijn enige andere trio, in c-klein, werd zeven jaar later geschreven en is eveneens een indrukwekkend werk waarin gebruik wordt gemaakt van een plechtig koraalthema dat we van Bachs Vor Deinem Thron tret ich kennen om zijn verlangen naar een betere wereld uit te drukken. Maar hoewel de finale van het trio in d vrij serieus is, is geen van beide werken tragisch, ondanks hun mineur toonaarden. Geen van beide heeft ook een echt langzaam deel terwijl de beide scherzi voortdansen in de beste traditie van Mendelssohn sprookjesmuziek. Dat uit het tweede trio wordt hier zo vlot genomen dat het veel van de vaardigheden der uitvoerenden vergt.

Het Nederlandse Hamlet trio dat bestaat uit Paolo Giacometti (p), Candida Thompson (v) en Xenia Jankovic (vc), alle gerenommeerde kamermuziek- end eels kamerorkest spelers, spelt deze stukken met esprit en expressieve kracht, daarbij zorgend voor een juist evenwicht tussen romantisch gevoel en klassieke houding. De opname is een toonbeeld van helderheid met een goede akoestiek.

Dit alles op het niveau van het Florestan trio (Hyperion CDA 67485) en Julia Fischer, Daniël Müller-Schott en Jonathan Gilad (Pentatone PTC 5186-085).