CD Recensies

MANSURIAN: REQUIEM

Mansurian: Requiem. Anja Petersen (s), Andrew Redmond (b) met het RIAS Kamerkoor en het Münchens kamerorkest o.l.v. Alexander Liebreich. ECM 481.4101 (45’19”). 2016

 

Tigran Mansurian (1939) schreef zijn achtdelige Requiem voor de slachtoffers van de Armeense genocide in Turkije uit 1915/7 in 2011 in opdracht van het Berlijnse RIAS kamerkoor en het Münchens kamerorkest. Samen gaven deze de wereldpremière in datzelfde jaar en het is fijn dat ze het vijf jaar later opnamen.

Hoewel als emigrant in Beiroet geboren, keerde Mansurian en 1947 naar Armenië terug. Die genocide moet letterlijk familieleden van hem uit de vorige generatie hebben geraakt en het is zeker dat dir ramp in hem wonden heeft geslagen.

In dit Requiem drukt hij die pijn heel duidelijk uit in een indringend, gelukkig ook heel toegankelijk idioom en het is bijzonder de bekende Latijnse teksten een keertje met ietwat melancholieke Armeense kruiden gelardeerd opgediend te krijgen met twee heel goede solisten in een in alle opzichten optimaal gelukte opname.