CD Recensies

MELLITS: STRIJKKWARTETTEN NR. 3-5

Mellits: Strijkkwartetten nr. 5 Tapas, 4 Prometheus en 5 Waníyetu. Debussy kwartet. Evidence EVCD 033 (54’39”). 2016

 

De Amerikaanse componist Marc Mellits (1966) blijkt typisch iemand die graag buiten de lijntjes kleurt, die tracht nieuwe vormen en uitdrukkingswijzen te vinden en verrassend te zijn. Nu eens rusteloos, dan weer geestig of obsessief. Dat hectische, energieke, desoriënterende of zichzelf herhalende minimalistische ontaardt soms wel in nietszeggendheid. Hij brengt ons in de buurt van Reich, Glass en Zappa en rock music.

Een eerste fonografische verkenning kan plaatsvinden via de cd’s met de programma’s Tight sweater (Endeavour END 1016), Paranoid cheese (Black Box BBM 1108), leidend naar het Octet door het gecombineerde Debussy- en Arranoa kwartet (1001 Notes 04) en het Strijkkwartet nr. 2 door Duke kwartet (Black Box BBM 1097). De meeste met muziek om te behagen. Soms is dat wat beperkend, maar soms ook juist boeiend vanwege de open eindjes.

Al die indrukken worden bevestigd in de heel toegewijd en verzorgd uitgevoerde kwartetten nr. 3-5 die men eigenlijk van het Kronos kwartet had mogen verwachten.