CD Recensies

MESSIAEN: CORPS GLORIEUX, LES; MESSE DE LA PENTECÔTE

Messiaen: Corps glorieux, Les; Messe de la Pentecôte. Tom Winpenny. Naxos 8.573682 (71’30”).

 

Nadat Tom Winpenny zich op het orgel van de kathedraal in St. Albans in 2014 had gewijd aan Messiaens La nativité du seigneur (Naxos 8.563.332) zijn nu Les corps glorieux en de Messe de la Pentecôte aan de beurt.

Hij speelt weer op een Harrison & Harrison orgel uit 1962 dan in 2009 opnieuw werd ingericht. Het klinkt minder machtig dan een Cavaillé-Coll, maar klinkt ook heel vol en aangenaam en tegelijk helder en verfijnd.

De Messe de la Pentecôte bevat het ‘Offertorium’ als een van de beste twintigste eeuw orgelmuziekstukken en Winpenny laat horen hoe als in een Oosters drama de ‘zienlijke en onzienlijke’ dingen betekenis krijgen. 

Samen met La nativité du Seigneur behoort Les corps glorieux tot Mesiaens belangrijkste vooroorlogse orgelwerken. Het zijn werken die er aanzienlijk toe bijdroegen om zijn harmonische en ritmische klanktaal te verhelderen. Tom Winpenny streeft daarnaar, maar bereikt het net niet zo overtuigend als Gillian Weir, die op het orgel van de kathedraal in Århus (Priory PRCD 923) dezelfde koppeling dus iets mooier laat horen. Les corps Glorieux is er ook mooi van Kevin Bowyer (Priory PRCD 1142). Vermeldenswaardig ook de uitgave van Jolanda Zwoferink (Prestare ZWF 3331564 van de Mis. √