CD Recensies

MOZART: DUO'S VOOR VIOOL EN ALTVIOOL, DEGAND

Mozart: Duo’s voor viool en altviool in G KV. 423 en Bes KV 424; Anoniem: Duo voor viool en altviool in Bes. Stéphanie-Marie Degand en Pierre Franck. Ligia digital LIDI 0302172-06 (64’58”). 2006

 

De verrassing op deze uitgave is het altijd nog negentien minuten Duo van de anonieme componist. Van Mozart is bekend dat hij in 1783 zijn duo’s in G KV. 423 en in Bes KV 424 als snelcomponist schreef om Michael Haydn uit de brand te helpen die van prins/aartsbisschop Colloredo de opdracht had gekregen om zes van dergelijke duo’s te schrijven en niet zo gauw aan die opdracht kon voldoen.

Er is wel gesuggereerd dat ook het derde trio van Mozart zou kunnen zijn, maar dat is nooit aangetoond hoewel het ook best in zijn stijl klinkt en  met een lengte van negentien minuten zeker substantie heeft.

De twee Franse musici spelen het hele programma op speelse, charmante wijze, maar ze zijn niet ideaal opgenomen. De balans laat de altviool wat te zwak uit komen en de klank is vrij droog en vlak.

Aangeraden dus voor het derde trio, maar voor Mozart bieden Rachel Podger en Jane Rogers (Channel Classics CCS SA 3211) en Antje Weithaas met Tabea Zimmermann (Capriccio 71.106) de betere optie.