CD Recensies

MULSANT: DIVERSE WERKEN

Mulsant: Variaties voor fluit en piano op. 11; Vocalise voor altviool op. 53; Kwartet voor piano, klarinet, viool en cello op. 22 Quatuor in jubilo; Solocellosuite op. 41; Suite voor strijkorkest op. 42. Resp. Isabelle Duval (fl), Asako Yoshida (p), Stéphanie Carne (kl), Trio Tchaika, Ingrid Schönlaub (vc) en het Armeens nationaal kamerorkest o.l.v. Vahan Mardirossian. AR Ré-Sé 2017-1 (68’14”). 2016

 

Over de in Dakar geboren Franse componiste Florentine Mulsant (1962) die in Parijs en Bazel studeerde en in 1987 compositieprijs won, is behalve in het programmaboekje natuurlijk meer te lezen in Wikipedia. 

Onder de titel Van Ouessant naar Armenië (Erevan) bracht een onbekend label quasi ter kennismaking een daarvoor geschikt gevarieerd programma uit. Het is het gevolg van een op het Bretonse eiland gegeven Festival Musiciennes in 2016. Daaruit blijkt dat de componiste een betrekkelijk vrijblijvende geest is die naar believen put uit allerlei bestaande bronnen als neo-serialisme zowel als de Nieuwe Franse School van Dutilleux.

De melodiek speelt daarbij steeds een grote rol voor haar, net als de harmonische inkleuring.

In de Fluitvariaties op. 11 uit 1995 wordt meteen een groot beroep gedaan op de virtuoze vaardigheden van de uitvoerenden. De Vocalise voor altvioolsolo (2014) is in die onderling verbonden secties en klinkt wat lyrischer en warmer maar vooral ook erg expressief. In het kwartet voor de wat ongewone combinatie van piano, klarinet, viool en cello met de bijnaam In Jubilo uit 1999 wordt de luisteraar biet alleen op briljante wijze in een jubelstemming, maar ook in een wat geheimzinnige en dromerige sfeer.

Bach en Britten zouden goedkeurend luisteren naar de geëmotioneerde Solocello suite uit 2012. Niet zo verwonderlijk, want het werk is gebaseerd op de noten D-A-C-F die in dit geval staan voor de naam Paul, haar in 2011 gestorven zoon.

Volbloediger gaat het toe in de vijfdelige Suite voor strijkorkest uit 2012 die staat voor de Armeense connectie. Goede vertolkingen alom door goed voorbereide en duidelijk door deze weken gegrepen musici.  

Op een andere AR Ré-Sé 2007-0 schijf verschenen in 2006 al meer werken van Mulsant: een Concert solosonate voor viool op. 19, een Vioolsonate op. 21, een Pianotrio op. 23 en een Solocellosonate op. 27.