CD Recensies

MOZART: PIANOKWARTETTEN NR. 1 EN 2, KUIJKEN PIANOKWARTET

Mozart: Pianokwartetten nr. 1 in g KV. 478 en  2 in Es KV 493. Kuijken pianokwartet. Challenge CC 72758 (66’34”). 2016

 

De twee pianokwartetten van Mozart behoren tot zijn minder vaak gespeelde werken. Oorspronkelijk kreeg hij de opdracht hiertoe van Franz Anton Hoffmeister, componist en uitgever, om er drie te schrijven. Dit was namelijk het tijdperk van de amateurmuziek en er was een grote vraag naar kleinschalige kamermuziek die niet te moeilijk was.

Maar Mozarts eerste pianokwartet in de beroemde toonaard g-klein, met dat beklijvende beginthema, bleek technisch te emotioneel en te veeleisend, veel te lastig voor de meeste amateurs.

Na de slechte verkoopcijfers van dat kwartet in g kreeg Mozart het afgesproken geld en het verzoek zich voortaan verre van het pianokwartet te houden. Maar het medium intrigeerde hem en hij schreef een tweede werk, in Es. In wezen is het niet eenvoudiger dan het eerste, maar zijn publiek haalde hem langzaam bij en de werken kregen de erkenning die ze verdienen als meesterwerken.

Het gaat haast om miniatuur pianoconcerten en vereist pianospel dat zowel charismatisch als democratisch is.

Dat krijgt het volop in deze opname van het met een authentiek tintje belaste Kuijken pianokwartet, dat bestaat uit Veronica Kuijken (p), Sigiswald Kuijken (v), Sara Kuijken (va) en Michel Boulanger (vc).

Het betekent zware concurrentie voor het Fauré pianokwartet (DG 477.5885) en Paul Lewis met het Leopold trio (Hyperion CDA67373).