CD Recensies

MOZART: SERENADES NR. 6 SERENATA NOTTURNA EN 13 EINE KLEINE NACHTMUSIK; SALZBURGSE SYMFONIEËN NR. 1-3

Mozart: Serenades en Divertimenti. Adagio en fuga in c KV 546; Serenades nr. 13 in G 525 Eine kleine Nachtmusik en 6 in D KV 239 Serenata notturna; Divertimenti (Salzburgse symfonieën) in D KV 136, in Bes KV. 137 en F KV 138. Camerata Nordica o.l.v. Terje Tønnesen. BIS SACD 2326 (65’02”). 2015/6

 

Een op papier fantastisch ogend programma met daarin twee van de populairste Serenades en handig de drie Salzburgse symfonieën bijeen. Bovendien is het lang geleden dat een hoogwaardige opname van die Serenades verscheen. Er is echter een ‘maar’ verbonden aan de aanbeveling van deze uitgave. Beluister hem dus eerst voordat tot aanschaf wordt besloten. Waar gaat het om? Tønnesen en zijn Zweedse strijkorkest zijn er op uit om Mozart een moderner jasje te geven en zetten meteen Adagio en fuga nogal zwaar, haast romantiserend aan na een veelbelovend begin.

De Serenades en Divertimenti hebben terecht een lichtere toets, maar worden wat ontsierd door kunstpauzes en soms overdreven snelle tempi. Gekker nog wordt het als in het trio van de Kleine Nachtmusik ineens een wat klaaglijk klinkende nyckelharpa (toetsharp) en in het afsluitende rondo van de Serenata notturna pauken opduiken om leven in de brouwerij te brengen en de sfeer te verlevendigen. Jammer genoeg zijn deze ‘Einlagen’ niet apart ‘weg te programmeren’. Voor een keertje zijn ze best leuk, maar voor Mozart puur blijven Boskovsky (Decca 443.458-2), Marriner (Philips 464.022-2, 480.472-2) en andere alternatieven toch zuiverder in de leer. Maar op de klank van deze BIS cd valt niets aan te merken.