CD Recensies

MOZART: VIOOLSONATE NR. 18; RONDO UIT SERENADE NR. 7 (BEW.)

Mozart: Vioolsonate nr. 18 in G KV. 301; Rondo uit Serenade nr. 7 in D KV. 250/248b Haffner (bew.); Sarasate: Fantasie over thema’s uit Die Zauberflöte van Mozart op. 54; Carmenfantasie op. 25. Yury Revich en Donka Angatscheva. Onepoint FM (50’05”). 2013

 

Een verre van alledaags programma van de jonge Russische violist Yury Revich en de ondernemende Bulgaars/Oostenrijke pianiste Donka Angatscheva. Het aardige van cd opnamen is dat men Mozart en Sarastate goed kan combineren, wat men tijdens een recital niet zo gauw zou doen. Sarasate is daar meestal verbannen naar de virtuoze uitsmijters als dankbare toegift.

Het dient gezegd: het tweetal weet goed te onderscheiden in stijl. Mozart klinkt intiem, met van beiden mooi filigraanwerk in de sonate en wat gewichtiger en minzamer samenspel in de onbekende rondobewerking uit de Haffner serenade.

Voor een gelegenheidsduo is de samenwerking bijzonder goed en is waarschijnlijk heel goed voorbereid tijdens repetities.

In beide werken van Sarasate wordt een kleuriger, romantischer toon aangeslagen terwijl toch de heel verschillende sferen van Mozart en Bizet nog doorklinken in de dynamisch en genuanceerde frasering. Zo wordt dit een best aardig optreden waarnaar men af en toe graag naar zal teruggrijpen.

In een ander programma (Odradek ORDCD 310) uit 2013 heeft Revich met pianist Alejandro Picó-Leonis die Zauberflöte Fantasie ook opgenomen.

Misschien is het goed nog even te wijzen op de cd MDG 903-1819-5 uit 2013 waarop Volker Reinhold en Ralph Zedler zes Opera gantasieën (over Carmen, Zaubeflöte, Freischütz, Martha, La forza del destino en Roméo et Juliette spelen.