CD Recensies

MILLÖCKER: BETTELSUDENT, DER

Millöcker: Der Bettelstudent. Nicolai Gedda (t., Symon Rymanovicz), Rita Streich (s., Laura), Gerhard Unger (t., Jan), Hermann Prey (b., overste Ollendorf) Renate Holm (s., Bronislawa), Gisela Liz (a., Palmatica, gravin Nowalska) e.a. met het Koor van de Beierse omroep en het Graunke symfonie orkest o.l.v. Franz Alers. EMI 723.541-2, 565.387-2 (2 cd’s, 1u. 29’49”). 1968/73

 

De handeling speelt in de achttiende eeuw in Polen dat toen tot het Habsburgse rijk behoorde. De militaire gouverneur van Krakau. overste Ollendorf, is als huwelijkskandidaat afgewezen door de arrogante schone Laura, de dochter van gravin Palmatica Nowalska, Hij tracht haar wraakzuchtig te straffen door twee gevangen studenten die zich voordoen als edelman Jan en diens adjudant Symon. De afsraffing mislukt, maar Laura en Symon raken wel verliefd op elkaar en trouwen tenslotte. Maar overste Jan heeft heel andere plannen en is uit op rebellie. Zell en Gené zorgden voor een kostelijk libretto. Misverstanden zijn er als typisch operette ingrediënten meer dan genoeg, net als vermommingen in deze satirische operette.

Deze oudere opname met een sterbezetting is een hoogst plezierige uitvoering van Millöckers bekendste operette. Als alternatief bestaan opnamen van Robert Stolz (Ariola  610.330) uit 1984 en Thiemer (Oehms OC 432) uit 2012, maar die blijven hiermee vergeleken duidelijk achter.