CD Recensies

MOZART: SCHAUSPIELDIREKTOR, DER, E.A.

Henneberg/Schack/Gerl/Mozart: Der wohltätige Derwisch; Mozart: Der Schauspieldirektor KV 486. Cyndia Sieden (s., Mme. Herz), Sharon Baker (s., Mll. Silberklang, Zenomide0, John Aler (t., Vogelsang), Kevin Deas (bs., Puf), Alan Ewing (bs., Derwish  ) e.a. met Boston Baroque o.l.v. Martin Pearlman. Telarc CD 80573 (66’01’). 2001

 

Der wohltätige Derwisch oder die Schellenkappe alias Die Zaubertrummel is een groepscompositie van enige componisten uit Mozartkring die in 1791 in    het Weense Theater auf der Wieden werd opgevoerd. Het libretto van Schikander voor dit Zauberspiel in 3 aktes ‘mit Maschinen, Arien und Chören’ is gebaseerd op het sprookje ‘De prinses met de lange neus’ uit de sprookjesbundel Dshinnistan van Wieland.

Veel is van dit erk niet overgeleverd: een kwartiertje uit elk der drie aktes. Maar daaronder bevinden zich wel charmante bijdragen als een duet tussen de held Sofrano en de derwisj, een koor van vrouwelijke slaven en een fijne aria van de heldin Zenomide.

Mozart schreef zijn Singspiel in één akte Der Schauspieldirektor over twee strijdlustige sopranen in 1786 Het is dus geen jeugdwerk maar ontstond in de tijd dat hij ook aan Le nozze di Figaro werkte. Cynthia Sieden en Sharon Baker zijn in de hoofdrollen aan elkaar gewaagde rivalen: stralend en wendbaar met fraaie coloraturen

Pearlman en zijn op authentiek instrumentarium spelende ensemble een genot om naar te luisteren.

Wie het alleen om Der Schauspieldirektor te doen is, kan goed terecht bij John Pritchard met Kiri te Kanawa en Edita Gruberova (Decca 430.207-2, 475.7049)    en Nikolaus Harnoncourt met Magda Nador en Krisztina Láki (Teldec 4509–959792).