CD Recensies

MARTINŮ: PIANOTRIO'S NR. 1-3; BERGERETTES

Martinů: Pianotrio’s nr. 1 in c ‘Cinq pièces brèves’ H. 193, 2 in d H. 275 en 3 in C H. 332; Bergerettes H. 275. Smetana trio. Supraphon SU 4197-2 (71’30”). 2015

 

De drie Pianotrio’s van Martinů vormen een goede inleiding tot het omvangrijke oeuvre van de Tsjechische neoclassicist, die als banneling twee van deze werken in de jaren dertig vorige eeuw in Frankrijk en beide andere in de jaren vijftig in de V.S schreef.

Het Trio nr. 1 bestaat uit vijf korte, energieke, uitgesproken ritmische stukken. Ook bij de Bergerettes hebben we te maken met korte stukken van een veel diverser aard die onder de invloed van de dreigende W.O. II staan.

In de Pianotrio’s nr. 2 en 3 schuilt meer rust en evenwicht door een terugkeer naar klassieke vormen. ze hebben ook een lyrischer karakter.

Het Smetana trio bestaat uit Jitka Čechová (p), Jiří Vodiča (v) en Jan Páleniček (vc). Deze muziek gehoord hebbende, vraagt men zich af waarom deze niet bekender is want de muziek heeft kaliber. Het Smetana trio speelt deze werken bedachtzaam en vol overtuiging in ideale tempi en met een scherp ritmisch profiel.

Er zijn een iets minder geslaagd alternatief van het Martinů trio (Musicaphon M 56970), dat met Pianotrio nr. 3 op het programma een korte tournee door Nederland maakt in januari 2018 en een veel minder geslaagd van in Trio des Iscles (Grave CRCD 4).