CD Recensies

MARAIS: FOLIES D'ESPAGNE, BERNFELD

 

Marais: Folies d’Espagne. Suite in D uit Pièces de viole boek 3; Suite in g uit Pièces de viole boek 5 en ‘Couplets de folies’ uit Pièces de viole boek 2. Jay Bernfeld (vdg) met Fuoco e Cenere. Paraty 417164 (62’06”).  

 

Als opvolger van Jean de Sainte-Colombe (ca. 1640-1700), de beroemdste gambist uit zijn tijd, stond Marin Marais in hoog aanzien. Deze cd maakt weer duidelijk waarom. De schoonheid en de afwisseling van de gespeelde suites zijn bijzonder en stellen behoorlijk ware eisen aan de vertolkers.

Op deze Folies d’Espagne getitelde cd drie voeren de Fransen Jay Bernfeld en André Henrich, Bertrand Cuiller en Martin Alonso van Fuoco e Genere op viola da gamba, theorbe en klavecimbel gedeelten uit de tussen 1701 en 1725 geschreven suites uit het tweede tot vijfde boek van de Pièces de viole van Marin Marais uit.

Ze schuwen niet om de toch weer vrij complexe muziek een emotionele lading mee te geven. Ook in zuiver technisch opzicht is de muziek goed afgewerkt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het spel van de pincé (het vibrato op een enkele noot, dat vergelijkbaar is met het flattement ofwel vinger vibrato op blaasinstrumenten.

De soms lyrische, soms dramatische, maar steeds virtuoze stukken worden robuust aangepakt, de lyrische verfijnd.