CD Recensies

MARTUCCI: PIANOCONCERT NR. 1; LA CANZONA DEL RICORDI

Martucci: Pianoconcert nr. 1 in d op. 40; La canzone del ricordi. Gesualdo Coggi (p) c.q. Silvia Pasini (ms) met het Symfonie orkest Rome o.l.v. Francesco la Vecchia. Naxos 8.570931 (67’53”). 2008

 

Zo/n tien jaar geleden had Naxos de voortreffelijke gedachte om de volledige orkestwerken van Giuseppe Martucci (1856-1909) op te nemen. Deze uitgave maakt daar deel van uit.

Het Pianoconcert nr. 1 is uit 1878 en bezit iets van een licht decadente, heel typisch Italiaanse sfeer die heel goed is aangevoeld door Gesualdo Coggi in een met overzichtelijk beheerst gemak wordt voorgedragen. 

Het blijkt te gaan om een goed geproportioneerd, aardig werk met licht dramatische hoekdelen en een lyrisch middendeel. De uitvoeringen van Francesco Caramiello (ASV CDA 690) en Jeffrey Swan (Hunt CDAK 111) zijn nauwelijks beter en kosten meer. 

La canzone del ricorde (lied der herinneringen) op tekst van de  lichtelijk decadente Napolitaan Pagliara is Martucci’s mogelijk bekendste werk uit 1887. Oorspronkelijk was het bedoeld voor mezzo en piano, maar twee jaar later werd het door de componist zelf georkestreerd. Silvia Pasini is er een zeer goede, met de juiste expressie zingende vertolkster van. Ze maakte er gelukkig geen opera pastiche van. Brigitte Balleys (Claves 50-9807) was in dit werk mogelijk nog wat overtuigender, maar dat heeft wel een prijs.