CD Recensies

MAHLER: DES KNABEN WUNDERHORN (MANNESTEM LIEDEREN); ADIO UIT SYMFONIE NR. 10, THIELEMANN

Mahler: 8 Mannenliederen uit Des Knaben Wunderhorn; ‘Adagio’ uit Symfonie nr. 10 in Fis. Michael Volle met het Münchens filharmonisch orkest o.l.v. Christian Thielemann. BR Klassik MPHIL 0007 (60’22”). 2011

 

Bij zoveel andere positieve recensies is het nuttig dat af en toe een negatieve wordt geschreven, al was het maar om niet de indruk te wekken dat alles wat de muziekindustrie lanceert een soort aanbeveling ‘goedgekeurd door de Vereniging van huisvrouwen’ meekrijgt.

Veel waardering valt niet op te brengen voor deze cd met alleen de voor mannenstem geschreven Wunderhorn liederen, op zichzelf wel mooi door Michael Volle gezongen. Maar iedere ware Mahleradept wil natuurlijk de complete cyclus van 13 orkestliederen met bijvoorbeeld Anne Sofie von Otter, Thomas Quasthoff en Abbado (DG 459.646-2) bezitten. 

De andere ‘live’ uitvoering van het Adagio uit de Symfonie nr. 10 is evenmin van dien aard dat deze kan tippen aan die van bijvoorbeeld Abbado (DG 445.565-2), Gergiev (LSO Live LSO 0666) en Ratttle (EMI 608.985-2).

Voeg daarbij de opname onaangenaam schel klinkt en je vraagt je af waarom deze opname werd uitgebracht.