CD Recensies

MEYERBEER: MARGHERITA D'ANJOU

Meyerbeer: Margherita d’Anjou. Giulia de Blasis (Margherita), Anton Rotitskiy (Hertog van Lavarenne), Gaia Petrone ((Isaura), Marco Filippo Romano (Michele Gamautte), Laurence Meikle (Carlo Belmonte), e.a. met het koor van de stedelijke opera Piacenza en het Internationaal Italiaans orkest o.l.v. Fabio Luisi. Dynamic CDS 7802.02 (2 cd’s, 1u. 34’32”). 2017

 

De handeling van het Melodramma semiseria Margherita d’Anjou ontleende librettist Felice Romani aan het gelijknamige  Franse toneelstuk van Pixérécourt uit 1810. Daarin keert Margherita als weduwe van de Engelse koning Hendrik VI met sympathisanten als de hertog van Lavarenne terug naar Engeland om te strijden tegen Richard III, de hertog van Gloucester. De in werkelijkheid nooit gevoerde strijd vond aan de Schotse grens plaats en gaat om de driehoeksverhouding tussen Margherita, Lavarenne en diens toegewijde echtgenote Isaura die vermomd als soldaat op zoek is naar haar man in gezelschap van ‘dokter’ Michele. Natuurlijk volgt een happy end waarin de Lavarennes weer verenigd worden.

Het zal gezien de handeling niet verbazen dat de opera martiaal begint met een ’Sinfonia militare’. Het werk stelt in vocaal opzicht hoge eisen.  Daaraan voldeed een eerdere opname van David Parry uit 2002 goed (Opera Rara ORC 25), maar in de opname waren de solisten te sterk naar voren gehaald. In zoverre is de nieuwe opname met minder bekende, maar heel bevredigende solisten en een strakke leiding van Fabio Luisi beter.