CD Recensies

MENDELSSOHN: CONCERT VOOR PIANO, VIOOL EN ORKEST; VIOOLCONCE RT IN d, NEUDAUER

Mendelssohn: Concert voor piano, viool en strijkorkest in d; Vioolconcert in d. Lena Neudauer (v) en Matthias Kirschnereit (p) met het Zuidduits kamerorkest Pforzheim o.l.v. Timo Handschuh. CPO 555.197-2 (56’51”). 2017

 

Dit tweetal jeugdwerken van de hoogbegaafde dertienjarige puber Mendelssohn uit 1922 en 1823 werd eerder in dezelfde combinatie opgenomen door Gidon Kremer en Martha Argerich (DG 427.338-2) en door Tamsin Waley-Cohen en Huw Watkins (Signum SIGCD 342).

Hett als cadeau voor Ferdinand David (die later de première gaf van het bekende concert in e) bestemde Vioolconcert was lang onontdekt totdat Yehudi Menuhin het terugvond en in 1952 publiceerde. Zelf nam hij het later op het RCA Victor orkest (Naxos 8.110991).

De in 1984 geboren Duitse violiste Lena Neubauer maakt net als haar voorgangers alles wat maar te maken valt van dit nogal onschuldig maar wel van een zangerige lyriek voorziene jeugdwerk dat maar niet boven een niveau van welsprekende opgewektheid uitkomt.

 

Het even later geschreven dubbelconcert bezit meer oorspronkelijkheid en dieptewerking met kostelijke cadensen voor beide solisten en het soort speelse energie dat we ook kennen uit het Octet. Virtuoos spel van beide solisten en een tamelijk lichtvoetige bete leiding door het Zuidduits kamerorkest dragen veel bij aan het geoogste succes.