CD Recensies

MARTEAU: STRIJKKWARTET NR. 2; LIEDEREN

Marteau: Strijkkwartet nr. 2 in Des op. 9; Liederen voor mezzosopraan en strijkkwartet op. 19 nr. 1-8. Karine Deshayes (ms) met het Isasi kwartet. CPO 555.128-2 (57’38”). 2017

 

De Fransman Henri Marteau (1874-1934) was in de eerste plaats violist en in de tweede componist. Hij maakte een internationale carrière en schreef in zijn hoedanigheid als componist in heel wat genres van een muzikale komedie Meister Schwalbe uit 1922 via een stel concertante werken tot de nodige kamermuziekwerken, liederen en een paar koorwerken, deels in het Frans, deels in het Duits omdat hij een Duitse moeder had, korte tijd in Berlijn werkzaam was, samenwerkte met Reger, maar tijdens W.O. I genoopt werd  Duits land te verlaten, waarna hij zich in het neutrale Zweden vestigde en Zweeds staatsburger werd. 

Geen wonder dat zijn werken velerlei invloeden verraden. Er staan drie Strijkkwartetten op zijn naam en het Isasi kwartet met Anna Bohigas en Chikako Hosada (v), Karsten Dobers (va) en Guy Daniel (vc) is begonnen deze alle op te nemen en vergezeld te laten gaat van andere composities van Marteau. In het onderhavige geval door de 8 Mélodies pour chant avec accompagnent de quatuor (later voor alleen pianobereiding bewerkt door Pancho Vladigerov), gezongen door de uitgesproken lyrische Karine Deshayes.

Het strijkkwartet nr. 1 dateert uit 1898, de liederen uit 1917. Goede uitvoeringen zorgen ervoor dat de kennismaking met deze Marteau (pas sans maître om Boulez te parafraseren) van aangename en interessante aard is.