CD Recensies

MATTHESON: KLAVECIMBELSUITES NR. 1-12, SIMONETTO

Mattheson: Klavecimbelsuites nr. 1-12. Alessandro Simonetto. Brilliant Classics 95588 (2 cd’s, 2u. 29’56”). 

 

Johann Mattheson (1681-1764) moet een bijzonder multitalent zijn geweest. Op zijn tiende gaf hij reeds orgelrecitals en hij speelde toen ook al viool, fluit en viola da gamba. Als twaalfjarige zong hij aan de Opera in Hamburg, studeerde rechten, trad op als dirigent en klavecinist en vertaalde Moll Flanders van Daniel Defoe in het Duits en publiceerde in 1713 Das neu-eröffnete Orchestre.

Zijn biografie leest als een wonderverhaal. Het zal niet verbazen dat zijn hoge zelfdunk tot menig conflict leidde, onder andere met Händel. Tot zijn composities behoren onder meer het dozijn hier vereeuwigde Klavecimbelsuites uit 1714 uit zijn in Londen gepubliceerde Pièces de clavecin naar het voorbeeld van Louis Couperin en Champion de Chambonières. Maar zoals een ekster glimmende kralen verzamelt, pikte hij ook wat hem te pas kwam uit Engelse en Duitse voorbeelden.

Alessandro Simonetto speelt deze complete werken met veel begrip en esprit. Vooral het laatste drietal suites is bijzonder met nr. 10 als hoogtepunt.Hij heeft daarvoor een mooi klinkend instrument ter beschikking.

Hij is in ieder geval vollediger dan Cristiano Holtz die in 2006 minder suites en suitedelen opnam (Ramée RAM 0605).