CD Recensies

MARENZIO: AMOROSO, L' & CRUDO STILE, MADRIGALEN

Marenzio: L’amoroso & crudo stile. RossoPorpora o.l.v. Walter Testolin. Arcana A 449 (79’30”). 2015

 

Als Maestro di cappella in dienst van de De Medici in Florence en later van het Poolse hof kon Luca Marenzio (1553-1599) zich vooral en het beste uiten in de madrigaalkunst, waaraan hij op het hoogtepunt van dat genre in de laatste decennia van de zestiende eeuw menige mooie, vaak verinnerlijkte maar ook complexe bijdrage leverde. Als een van de eersten gebruikte hij op ruime schaal chromatiek.

Marenzio was tijdens zijn leven al in heel Europa bekend met zijn frisse, nieuwe, aangenaam op het oor vallende, nogal ongekunstelde stijl en niet te ingewikkeld contrapunt.

In het programma L’amoroso & crudo stile heeft het Italiaanse ensemble RossoPorpora dat bestaat  2 sopranen, 2 alten (m en v), 2 tenoren, 1 bas en 2 luiten daarvan achttien exemplaren bijeengebracht in hun debuutopname. Een mooie selectie, waarin de zangers en hun begeleiders aardig de essentiële esprit treffen en deze redelijk transparant overbrengen.  De muziek klinkt fraai af gewogen, homogeen en ook de continuo instrumenten leveren het beste argument voor de grote reputatie van deze componist.