CD Recensies

MUNDRY: DUFAY BEWERKINGEN; LE SILENCE; SPIEGEL BILDER E.A.

Mundry: Le silence - Tystnaden; No one; Spiegel Bilder 1996; Le voyage. Klangforum Wenen o.l.v. Sylvain Camreling. Wergo WER 6542-2 (52’39”). 1998

 

Mundry: Dufay-Bewerkingen; Traces des moments; Sandschleifen. Ensemble Recherche. Kairos KAI 1264-2 (56’25”). 2006

 

De in 1963 geboren Duitse componiste/pianiste Isabel Mundry heeft met de instrumentale bewerkingen van motetten van Dufay iets fascinerend bereikt om dat ze die inde muziek door een prisma van een modernistisch aanzien voorziet. Haar instrumentatie voorziet de muziek van een verhelderend mooie nieuwe resonans. Het resultaat klinkt wat geheimzinnig en desoriënterend maar wekt een nieuw soort gevoel. Daaraan draagt vooral haar gebruik van het slagwerk bij.

Deze bewerkingen zijn over de cd verspreid en daartussen zijn wat eigen modernistische stukken van de componiste geplaatst. Stukken die met hun koortsige ener ie en spitse klanktaal voor een mooi contrast zorgen met de serene klanken van Dufay.

Knap ook hoe Mundry met wisselde klankkleuren sfeer weet te scheppen en tal van gevoelens kan opwekken. Zover na te gaan zorgt het Ensemble Recherche voor optimale verklankingen. Dat geldt eveneens voor de tweede cd met meer van Mundry.

Haar nog geen 2 minuten durende andere compositie Der letzte Seufzer is , uitgevoerd door het Ensemble Recherche, opgenomen in een programma van het Witten in Nomine bronnen consort book (Kairos KAI 1244-2).