CD Recensies

MAYR, R,I.: PSALMEN UIT SACRI CONCENTUS PSALMORUM, LETZBOR

Mayr, R.I.: ‘Laudate pueri Dominum’, ‘Confitebor tibi Domine’, ‘Beati omnes’, ‘Nisi Dominus’ en ‘Venite gentes’ uit Sacri concentus psalmorum, antiphonarum, parum cantionum ex sola voce et diversi instrumentis op. 3. Fabian Winkelmaier (jongenssopr), Alois Mühlbacher (s), Markus Forster (altus), Markus Miesenberger (t) en Gerd Kenda (bs) met Ars Antiqua Austria o.l.v. Gunar Letzbor. Challenge CC 72759 (59’13”). 2017

 

In dit programma met kleinschalige, sober door 2 violen, cello, theorbe en orgel begeleide koorwerken gaat het respectievelijk om de psalmen 112/3, 110/1, 127/8, 126/7 en de ‘Hymnus’ uit de Sacri concentus psalmorum, antiphonarum op. 3 uit 1681 van de Duitse violist/componist Rupert Ignaz Mayr die leefde van 1646-1712 en vanaf 1683 als kapelmeester onder meer werkzaam was aan het hof van Maximilian II in Beieren en nadat de Spaanse successieoorlog desastreuze gevolgen had voor het muziekleven in München aan het hof van de aartsbisschop in Freising.

Zijn stijl is gevestigd in het Italiaanse domein en gaat terug tot Carissimi. In deze motetten voor vocale solisten violen en basso continuo wordt het de zangers soms best even moeilijk gemaakt, maar de mensen die Gunar Letzbor om zich heen verzamelde blijken daar weinig problemen mee te hebben in hun flexibele voordracht. Ook de begeleiding is mooi stijlvol voor elkaar, zodat optimaal kan worden genoten van deze ook getrouw opgenomen uitgave.

Eerder bekommerde Christoph Hammer zich met de Neue Hofkapelle München op de cd Musica sacra (ORF SACD 477) uit 2006 al om geestelijke werken van deze Mayr met het accent op diens Theatrum solitudinis asceticae uit 1717 en Doris Hagel met solisten en L’Arpa Festante om andere koorwerken (Profil PH 08020) ook in 2006.