CD Recensies

MOZART: FLUITKWARTETTEN, JUNNONEN

Mozart: Fluitkwartetten in D KV. 285, G KV. 285b, in C KV.Anh. 171 (285b) en A KV. 298. Sami Junnonen met Chamber domaine. Resonus RES 10216 (50’28”). 2017

 

Nog steeds verbaast het dat Mozart die in woord en geschrift herhaaldelijk zijn afkeer van de fluit uitte zoveel mooie muziek voor het instrument schreef. In zijn beide Fluitconcerten, het Fluit/harpconcert en zijn vier Fluitkwartetten gaf hij het beste wat hij in zich had. Fluitisten mogen hem eeuwig dankbaar zijn, ook voor de fluitpartijen in andere werken.

Maar we hebben ook veel te danken aan de Nederlandse VOC chirurgijn en fluitist Ferdinand Dejean (1731-1797) aan wie Otto Bleker en Frank Lequin een boekje hebben gewijd, die de composities met een solistische rol voor de fluit bestelde toen Mozart, op reis met zijn moeder, in Mannheim was en onmiddellijk begon aan het Fluitkwartet in D. De overige intieme, charmante kwartetten volgden kort daarop.

Er wordt op vloeiende wijze gemusiceerd door de virtuoze Fin Sami Junnonen en zijn Britse begeleiders. Het resultaat is best de moeite waard, maar iemand als Emmanuel Pahud (EMI 556.829-2) toont wat meer persoonlijkheid en is wat dynamischer en voert ook de meeste herhalingen uit waardoor de totale speelduur op 58’54” komt.